Legújabb eredményeink

Tanszéki Publikációk 2012-
 

Tudományos könyvfejezetek
Simon-Sarkadi, L. (2014)
Global Challenges Require Global Cooperation. In:      H.N. Cheng; Sadiq Shah; Marinda Li Wu (szerk.) Vision 2025: How To Succeed in the Global Chemistry Enterprise. Washington: American Chemical Society, ACS Symposium Series 1157, pp. 69-75, 2014 (ISBN13: 9780841229389)
 
Simon-Sarkadi, L. (2017)
Fermented Foods in Health and Disease Prevention. edited by Juana Frias, Cristina Martinez-Villaluenga, and Elena Peñas. Elsevier Academic Press (ISBN: 978-0-12-802309-9). Section 4, Chapter 27. Biogenic Amines in Fermented Foods and Health Implications, pp. 625-651.

Nemzetközi Folyóiratok
Simon-Sarkadi, L., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kiskó, G. (2012)
Effect of high hydrostatic pressure processing on biogenic amine content of sausage during storage. Food Research International, 47, 380-384.
 
Kovács, Z., Simon-Sarkadi, L., Vashegyi, I., Kocsy, G. (2012)
Different accumulation of free amino acid during short- and long-term osmotic stress in wheat. The Scientific World Journal. doi:10.1100/2012/216521
 
Simon-Sarkadi, L., Gál, V. (2012)
Novel foods – regulation, health and safety considerations. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Section B, Vol. 66 (2012), No. 3 (678), pp. 20–30.
 
Szalai, I., Cuinas, D., Takács, N., Horváth, J., De Kepper, P. (2012).
Chemical morphogenesis: recent experimental advances in reaction-diffusion system design and control. Interface Focus, 2(4), 417–432.
 
Boldizsár, Á., Simon-Sarkadi, L., Szirtes, K., Soltész, A., Szalai, G., Keyster, M.,  Ludidi, N., Galiba, G., Kocsy, G. (2013)
Nitric oxide affects salt-induced changes in free amino acid levels in maize. Journal of Plant Physiology, 170, 1020-1027.
 
Simon, P., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kiskó, G., Simon-Sarkadi, L. (2013)
Biogenic amine content in cheese produced with different selected lactic acid bacterial strains. (Studia Universitatis Babeş-Bolyai) Studia UBB Chemia LVIII, 3, 43-48.
 
Molnár, I., Takács, N., Kurin-Csörgei, K., Orbán, M., Szalai, I. (2013)
Some General Features in the Autocatalytic Reaction between Sulfite Ion and Different Oxidants. International Journal of Chemical Kinetics, 45(7), 462–468.
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, Diána Ny. Sárdy, Miklós Kállay, Kornél Korány (2013)
GC-MS Description of the primary aroma structure of two Kadarka wines considered indigenous in Hungary, Journal of Applied Botany and Food Quality, 86, 104- 112
 
Júlia Győrfi, András Geösel, Mária Kiss, Katalin Nemes, Mariann Csóka, Kornél Korány (2013)
Gas Chromatography–Mass Spectrometry Confirmation of the Sensory Scent Features of the Most Commonly Consumed Agaricus bisporus and Agaricus subrufescens Exhibiting Anticancerous Traits. Journal of Medicinal Food, 16 (2), 167-175
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, Katalin Nemes, Kornél Korány (2013)
Comparison of the aroma properties of red pepper (Capsicum annuum L.) varieties grown in Hungary, Acta Alimentaria, 42 (2), 143-157
 
Simon-Sarkadi, L., Ludidi, N., Kocsy, G. (2014)
Modification of cadaverine levels by NO in salt-stressed maize. Plant Sign Behav 2014 Jan 7; 8(12)
 
Várvölgyi E., Gere A., Szöllősi D., Sipos L., Kovács Z., Kókai Z.,  Csóka M., Mednyánszky Zs., Fekete A., Korány K. (2015)
Application of sensory assessment, electronic tongue and GC-MS to characterize coffee samples. Arabian Journal for Science and Engineering 40(1):125–133.
 
Gulyás, Z., Simon-Sarkadi, L., Badics, E., Novák, A., Mednyánszky, Z., Szalai, G., Galiba, G. and Kocsy, G. (2017)
Redox regulation of free amino acid levels in Arabidopsis thaliana. Physiologia Plantarum 159(3), 264-276.
 
Simon, J., Kósa, A., Bóka, K., Vági, P., Simon-Sarkadi, L., Mednyánszky, Zs., Horváth, Á.N., Nyitrai, P., Böddi, B., Preininger, É. (2017)
Self-supporting artificial system of the green alga Chlamydomonas reinhardtii and the ascomycetous fungus Alternaria infectoria, Symbiosis, 71(3), 199-209.
 

Magyar nyelvű folyóiratok
Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András (2013)
Hársméz HMF tartalmának változása hőkezelés hatására és a tárolás során, Élelmiszervizsgálati Közlemények, 59 (4) 157-162
 
Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András (2014)
Hársmézek mért fizikai és kémiai jellemzői közötti összefüggés, Élelmiszervizsgálati Közlemények, 60 (4) 362-370
 
Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András (2014)
Hársméz diasztázaktivitásának változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során, Élelmiszervizsgálati Közlemények, 60 (3) 270-277
 
Csóka Mariann, Tolnay Pál, Szabó S. András (2014)
Hársméz színjellemzőinek változása hőkezelés hatására, illetve a tárolás során, Élelmiszervizsgálati Közlemények, 60 (1) 45-49
 
Nagy, G. Zs., Simonné Sarkadi, L. (2016)
Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban. Újdiéta, XXV. évf. 5. szám, 19-22.
 

Proceedings
Simon-Sarkadi, L., Simon, P., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kisko, G. (2012)
Effect of high hydrostatic pressure on biogenic amine formation in cheese produced with different bacterial strains. IUFOST 16th World Congress of Food Science and Technology. Foz do Igazu, South America,
 
Simon-Sarkadi, L., Simon, P., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kiskó, G., Balla, Cs. (2012)
Effect of high hydrostatic pressure on biogenic amine formation in fermented foods. 4th EuCheMS Chemistry Congress, Prague, Czech Republic
 
Simon-Sarkadi, L., Apotheker, J. (2012)
European Women in Chemistry - A taste of the book, 4th EuCheMS Chemistry Congress, 26-30 August,  Prague, Czech Republic,
 
Evelin Várvölgyi, Attila Gere, Dániel Szöllősi, László Sipos, Zoltán Kovács, Zoltán Kókai, Mariann Csóka, Zsuzsanna Mednyánszky, András Fekete, Kornél Korány (2012)
Evaluation of coffee with sensory evaluation, electronic tongue and chemical analysis, XIII. Chemometrics in Analytical Chemistry, Budapest, Hungary
 
Simon Sarkadi, L., Ga̧l, V. (2012)
Novel foods: Regulation, health and safety considerations. In Proceedings of the Latvian Academy of Sciences, Section B: Natural, Exact, and Applied Sciences, 66 (3), pp. 133-137. DOI: 10.2478/v10046-012-0009-9
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, Zsuzsanna Mednyánszky, Katalin Nemes, Kornél Korány (2013)
Different aroma extraction methods for the isolation of food volatiles, Food Science Conference 2013 – With research for the success of Darányi Program, Budapest, Hungary
 
Zsuzsa Mednyánszky, Mariann Csóka, Mária Amtmann, Kornél Korány, Katalin Nemes, László Sipos, István Dalmadi, Zoltán Kovács (2013)
Discrimination of black teas by GC-MS analysis, sensory profile analysis and electronic nose and tongue, Food Science Conference 2013 – With research for the success of Darányi Program, Budapest, Hungary
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, Zsuzsanna Mednyánszky, Katalin Nemes, Livia Simon Sarkadi, Kornél Korány (2013)
The appearance of fruit character in the volatile fraction of various apricot (Prunus armeniaca L.) products, The 12th International Symposium, Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, Cluj-Napoca, Romania
 
Korompai, E., Simon-Sarkadi, L., Mednyányzky, Zs., Pásztor-Huszár, K. (2013)
Changes in free amino acid and biogenic amine content of high hydrostatic pressure treated cheeses. In: Book of Proceedings Food Science Conference 2013 – With research for the success of Darányi Program, Budapest, Hungary, pp. 336- 339. (ISBN 978-963-503-550-2)
 
Simon-Sarkadi, L. (2013)
Global challenges require global cooperation. 245th American Chemical Society National Meeting and Exposition. Chemistry of Energy and Food. New Orleans, LA, No 11
 
Korompai, E., Simon-Sarkadi, L., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kisko, G. (2013)
Effect of high hydrostatic pressure on biogenic amine formation in cheese. EuroFoodChem XVII., Istanbul, Turkey, 7-10 May, 2013.  (ISBN 978-605-63935-0-1) pp. 352
 
Csóka, M., Amtmann, M., Sárdy, Ny.D., Simon Sarkadi, L., Korány, K. (2013)
The Primary Aromastructure of Some Red Wines. In Vino Analytica Scientia Symposium 2013, Reims, France, 2 -5 July, 2013. pp. 195
 
Korompai, E., Simon-Sarkadi, L., Mednyanszky, Z., Friedrich, L. (2013)
Changes in free amino acid content of high hydrostatic pressure treated sausages. The 12th International Conference. Prospects for the 3rd Millennium Agriculture, 26-28 September 2013, Cluj Napoca, Romania. Book of Abstracts Vol. II. pp. 267.
 
Mednyánszky, Zs., Korány, K., Amtmann, M., Csóka, M., Békefi, E.,  Sipos, L., Dalmadi, I., Kovács, Z., Simon-Sarkadi, L. (2013)
Comparison of different teas by GC-MS analysis, electronic nose and tongue and sensory profile analysis. 2nd International Congress on Cocoa, Coffee and Tea, 9-11 October 2013, Naples, Italy. Book of Abstracts, poster 40.
 
E. Őri-Korompai, L. Simon-Sarkadi, Zs. Mednyánszky, G. Kiskó, Gy. Kenesei, L. Friedrich L (2014)
Effect Of Sous Vide Treatment On Biogenic Amine Content Of Different Meat During Storage. 5th EuCheMS Chemistry Congress between the 31st of August and the 4th of September 2014 in Istanbul, Turkey.
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, Livia Simon Sarkadi, Kornél Korány(2014)
Aroma composition of red pepper products from different origin, 5th EuCheMS Chemistry Congress, Istanbul, August 31-September 4, 2014
 
Mariann Csóka, Mária Amtmann, László Lelik, Kornél Korány (2014)
GC-MS volatile profiles of ground spice from Hungary extracted by HS-SPME compared with distillation techniques, 20th International Mass Spectrometry Conference, Geneva, 24-29 August, 2014
 
Simon-Sarkadi, L., Őri-Korompai, E., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., Kiskó, G. (2014)
Effect of high hydrostatic pressure on the biogenic amine content of fermented foods. 7th Central European Congress on Food - CeFood, 21-24 May, Ohrid, Macedonia. Book of Abstracts, pp. 93. ISBN 978-608-4565-05-5
 
Kiskó, G., Simon-Sarkadi, L., Pásztor-Huszár, K., Dalmadi, I., (2014)
Effect of High Hydrostatic Pressure Processing on Quality and Safety of Dairy and Meat Products, IAFP's European Symposium on Food Safety, 7-9 May Budapest, Abstract Book. Poster Abstracts pp. 67-68.
 
Csóka, M., Amtmann, M., Simon Sarkadi, L., Korány, K. (2014)
Aroma composition of red pepper products from different origin. 5th EuCheMS Chemistry Congress, August 31-September 4, Istanbul, Turkey. Abstract Book. Poster Abstracts pp. 163.
 
Mariann Csóka, András Geösel, Mária Amtmann, Kornél Korány (2015)
Volatile constituents in several mushroom species, Food Science Conference 2015, 18-19th November, 2015 Budapest
 
E. Őri-Korompai, L. Simon-Sarkadi, Zs. Mednyánszky, G. Kiskó, Gy. Kenesei, L. Friedrich (2015)
Changes in free amino acid and biogenic amine content of sous vide treated meats during storage. Food Conference, Nov. 18-19, 2015, Budapest, Hungary
 
Csóka, M., Amtmann, M., Mednyánszky Zs., Simon Sarkadi, L., Korány, K. (2015)
Composition of the volatile fraction of cocoa powders depending on the fat content. Third International Congress on Cocoa, Coffee and Tea. Aveiro, Portugal. Abstract Book pp. 41
 
Simon-Sarkadi, L. (2015)
Book on European Women in Chemistry. IUPAC World Congress, 7-14 August 2015 Busan, Korea. Program book, WC02-11-TUE
 
Simon-Sarkadi, L., Gulyás, Z., Kovács, B., Mednyánszky, Zs., Badics, E., Pál, M.,  Kocsy, G. (2015)
Effect of redox compounds on the accumulation of amino acids in Arabidopsis. IUPAC World Congress, 7-14 August 2015 Busan, Korea. Program book, AC-P1700-THU
 
Simon-Sarkadi, L. (2015)
Biogenic amine formation in fermented food and their impact on health. 19th  Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering (RICCCE), 2-5 September 2015, Sibiu, Romania. Book of Abstracts PL12
 
Őri-Korompai, E., Simon-Sarkadi, L., Mednyánszky, Zs., Kiskó, G., Kenesei, Gy., Friedrich, L. (2015)
Effect of sous vide treatment on free amino acid and biogenic amine content of different meat types during storage. EuroFoodChem XVIII., 13-16 October, 2015 Madrid, Spain. CHC-P-182
 
Nagy, G.Zs., Simon-Sarkadi, L. (2016)
Nutritional composition of Hungarian chickpea varieties. Young Researchers’ International Conference on Chemistry and Chemical Engineering (YRICCCE I), 12-14 May 2016, Cluj-Napoca (Kolozsvár), Romania. Book of Abstracts O5, pp5.
 
Csóka, M., Amtmann, M., Simon Sarkadi, L., Korány, K. (2016)
Volatile composition of various apple (malus domestica) species from Hungary.  6th EuCheMS Chemistry Congress, 11-14 September 2016, Seville, Spain. P-752.
 
Zs Mednyánszky, K Pásztor Huszár, S Kukovics, L Simon Sarkadi (2016)
Effect of milk yield characteristics on the composition of ewe’s milk and its products. 6th EuCheMS Chemistry Congress, Seville, Spain, Sept 11-14, 2016. P746
.
Kocsy, G., Toldi, D., Gulyás, Z., Boldizsár, Á., Darkó, É., Szalai, G., Székely, A., Jäger, K., Mednyánszky, Z., Simon-Sarkadi, L., Zellnig, G., Müller M. (2017)
Light quality- and quantity-dependent redox control of metabolism in wheat. In: Proccedings of the 13th International Wheat Genetics Symposium, April 23-28, 2017, Tulln, Austria (ISBN 978-3-900932-48-0), pp. 238
 

Konferencia összefoglalók
Tolnay Pál, Mednyánszky Zsuzsa, Szabó S. András (2012)
Tápláltsági állapot – rekreációs sport – táplálkozás – egészség. IX. Országos Sporttudományi Kongresszus, (Szegedi Tudományegyetem,) Szeged, 2012. május 24-26, Magyar Sporttudományi Szemle 2012/2, 13. évf. 50. szám, p. 71.
 
Korompai E., Simon-Sarkadi L., Mednyánszky Zsuzsa (2013)
Sajtok szabad aminosav és biogén amin tartalmának változása nagy hidrosztatikai nyomású kezelés hatására. XI. Környezetvédelmi Analitikai és Technológiai Konferencia, Hajdúszoboszló, 2013.október 2-4.
 
Kiss Mária, Csóka Mariann, Amtmann Mária, Szakács József, Korány Kornél (2014)
Gazdaságilag fontos földalatti gombák aroma-összetétele, LVI. Georgikon Napok, 2014. október 2-3, Keszthely
 
Csóka Mariann, Korány Kornél (2014)
Külföldi eredetű nyersanyag felhasználásának kimutatása aromavizsgálatokkal fűszerpaprika őrleményekben, Táplálkozástudományi kutatások – Aktualitások a táplálkozástudományi kutatásokban, 2014. január 16, Budapest
 
Őri-Korompai E, Simonné Sarkadi L, Mednyánszky Zs, Kenesei Gy, Friedrich L (2015)
A sous vide kezelés hatása húsok szabad aminosav és biogén amin tartalmára. A-P-6, MKE 2. Nemzeti Konferencia, Aug.31-szept. 2, Hajdúszoboszló
 
Gulyás Zs., Kovács B., Mednyánszky Zs., Badics E., Kalapos B., Pál M., Kocsy G., Simon Sarkadi L. (2015)
A redox kezelések hatása a szabad aminosavak felhalmozódására Arabidopsisban. Balatonszárszó, okt.7-9, 2015. XII. Környezetvédelmi Analitikai és Technológiai Konferencia
Csóka Mariann, Korány Kornél (2015)
Fűszerpaprika őrlemények aroma-összetételének vizsgálata, MKE 2. Nemzeti Konferencia, 2015. augusztus 31 – szeptember 2. Hajdúszoboszló
 
Muranszky, G., Simon-Sarkadi, L. (2017)
Determination of fatty acids in adipose tissues by gas chromatography. The Ukrainian Biochemical Journal, 89, Special Issue, RECOOP 12th Bridges in Life Sciences Annual Conference, 2017. April 7-8. Budapest, Hungary. pp. 27.